Thursday, September 2, 2010

Penyelidikkan yang saya jalan kan tergendala selama 6-7 tahun dengan beberapa peralatan yang telah dibeli terutamanya microscope berharga RM 3000 dengan perbelanjaan sendiri tanpa mengambil kira kos-kos lain. Sepanjang tahun -tahun tsb.  banyak perkembangan baru dalam penternakkan ini, saya mendapati Thailand  telah lebih terkehadapan mungkin di  Asia dan telah menjadi salah satu Industri sekarang ini. India telah bergerak lebih awal dengan bantuan Antenna Teknologi. tetapi mungkin hanya berupa projek hiliran untuk mengatasi kekurangan zat makanan di negara tersebut. Manakala di Malaysia 4-5 tahun lepas IPTA di negara ini baru mula berjaya membiak spirulina ini. Ada unversiti telah memperolehi peruntukan dari MOSTI untuk penyelidikan ini, tak perlulah saya komen banyak tentangnya. Saya harus bergerak sendirian sebagai mana petani-petani  fertigasi moden di Malaysia. 

  Sebenarnya ada beberapa faktor yang menarik minat saya untuk menternak algae atau bahasa melayunya rumpai air.

1. Pada  10 tahun lepas harganya  sangat mahal
2 Walau pun harga nya telah jauh lebih rendah sekarang tetapi kandungan vitamin, protein,mineral dan  klorofil  tidak berkurangan.
3.Kegunaannya yang boleh diperluaskan
4.Bilangan populasi manusia kian meningkat  walhal manusia tetap memerlukan makanan untuk hidup. Oleh  itu Spirulina akan menjadi satu punca makanan yang dapat membekalkan zat yang sangat baik dan mencukupi untuk manusia.
5. Penternakan nya tidak memerlukan kawasan yang sangat luas.
6.Perubahan iklim dunia yang drastik akan berlaku disbbkan pencemaran dunia, banyak kawasan atau negara tidak dapat mengeluarkan makanan spt padi, gandum, jagung dan kentang menjadikan bahan tsb akan meningkat harganya.  
7. Secara jelas di Malaysia penternakan Spirulina masih merangkak.
8. Banyak produk Spirulina yang di import telah diwar-war kan halal, tetapi yang pasti tiada mata yang melihat cara ia diternak.
9. Keadaaan iklim yang tiada halangan di Malaysia.
10. Mengikut arus perkembangan 'Biotech' di Malaysia


   

No comments:

Post a Comment